måndag 14 maj 2012

Skolan berör


Skolfrågor är alltid aktuella! Inget skapar så stort engageman bland ortsborna som när en byskola ska läggas ner. Det är alltid tragiskt att ta bort en skola, men ibland kan det vara nödvändigt både med avseende på utbildning och kostnader. I vår lilla kommun är det just nu aktuellt att flytta in mellanstadiet till centralorten och det förslaget gillar inte byalagen utan man vill ha folkomröstning om saken. Jag har googlat en del på folkomröstningar och kostnader och kommit till det resultatet att de omröstningar som varit inte gett något nytt resultat. Därför skickade jag insändare till Allehanda, när frågan först dök upp, men den togs inte med. Skickade den en gång till Laxåsidan, men med samma resultat. Därför lägger jag nu ut det på min blogg, så kanske någon läser och ger kommentarer.


 Varför folkomröstning?

Det är beklagligt när skolor på landsbygden läggs ner, men när inte elevunderlaget räcker till finns det inte mycket att göra särskilt inte, när man har ont om pengar och de resurser som finns måste användas så bra som möjligt. Det är aktuellt att flytta mellanstadieelever från Finnerödja skola och Hasselfors skola till centrala Laxå. Beslutet rör för närvarande 10 elever i Hasselfors och 32 i Finnerödja. I Laxå har Saltängsskolan 42 elever och Kanalskolan 57.

Nu vill byalagen i Hasselfors och Finnerödja ha en folkomröstning om beslutet. Har man då tänkt på att en folkomröstning endast är rådgivande och inte beslutande? Dessutom är det en kostnad för kommunen att genomföra en omröstning. I Svenljunga beslutade man om folkomröstning i ett liknande fall och kostnaden uppgick till en halv miljon kronor och det lär inte bli billigare för Laxå kommun. De pengarna kan förmodligen användas bättre. Dessutom ska folkomröstning endast göras vid oåterkalleliga eller omvälvande beslut som berör många medborgare kanske under lång tid framöver. Det kan man väl knappast säga i det här fallet och därför känns det onödigt med en omröstning!

Trycket på de föräldrar som inte har något emot mellanstadiets fortsatta skolgång i Laxå utan tvärtom tror att det kan vara till fördel för eleverna vågar inte säga sin åsikt, eftersom den inte är populär bland dem som driver frågan om de mindre skolornas bevarande hårt. Politiker slutar sina uppdrag för att de varit med om att fatta ett beslut som inte är omtyckt. Det bästa är naturligtvis när affär, skola, post och allt finns kvar i en kommundel, men jag tror inte att varken Hasselfors eller Finnerödja dör ut om mellanstadiets elever i fortsättningen skjutsas till Laxå redan från årskurs 4. Det finns så många engagerade och duktiga människor både i byalagen och i övrigt på bägge orterna. Tiveds skola är nedlagd, men Tiveden lever och folk flyttar dit så varför skulle folk inte flytta till Hasselfors och Finnerödja, som båda är trevliga platser att bo på.

4 kommentarer:

  1. Jättebra insändare, undrar varför de inte tog in den? Och jag hade faktiskt inte en aning om att det rör sig om så få barn - bara tio barn i tre årskurser Som förälder skulle jag nog vara tveksam till vilken stimulans barnen kan få i en så liten miljö.
    Att byalagen är livaktiga och iderika är ju toppen men nu är det väl ändå dags för dem att acceptera demokratiskt fattade beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att barnen skulle få mer stimulans i en större skola. Tivedsbarnen var väldigt positiva och trots motståndet i Röfors, där man tänkte starta friskola, blev alla nöjda i slutänden.

      Radera
  2. Gillar också din insändare. Jag har hört en mormor säga att hennes barnbarn skulle må mycket bättre i en större skola, där barnbarnet lättare skulle hitta kompisar och inte vara så utfryst som nu är läget på den lilla orten. Det finns även tillgång till fler pedagoger som kan ge det rätta stödet.

    Tyvärr tror jag motståndet mer beror på att man är rädd för att villan ska förlora i värde än något annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog! Man bevakar sina egna intressen och är rädd för förändringar.

      Radera