lördag 28 juli 2012

Skogens rikedom


Skogen ger oss rikedom i mängd om vi bara tar tillvara på den. Inte bara träden, som avverkas och säljs utan också alla dessa underbara bär som är goda och fulla med vitaminer och all god och ätlig svamp.


Den generation som i många år varit ute och plockat har blivit äldre och orkar inte med som förr. De yngre har inte tid eller är helt enkelt inte intresserade. Det är enklare och lättare att köpa färska bär eller färdiga produkter. För många familjer är nöjet under lediga dagar inte att ta med barnen ut i skogen utan att i stället åka till någon stormarknad och handla. Man ska inte generalisera - det finns lyckligtvis undantag.  Nog är det synd att dess fina och nyttiga naturprodukter ska stå kvar till ingen nytta förutom att de blir mat till olika djur, som gillar dem.


Allemansrätten är något vi ska vara glada och tacksamma för och dessutom  rädda om. Finns det alltför många entreprenörer, som går in och utnyttjar utsatta människor finns risken att markägare reagerar och vill sätta stopp. Man vill inte se sina marker nedskräpade och lägerplatser med eld i fria, som kan leda till fara för bränder. Jag missunnar inte fattiga människor från andra länder att tjäna en slant, men tycker inte om att enskilda individer utnyttjar deras vilja att försörja sig för sin egen vinnings skull.


Regeringen har ordnat med jobbcoacher på arbetsförmedlingen. Vore det inte bra om man kunde ordna bärcoacher, som hjälper t ex flyktingar utan arbete i Sverige att tjäna en slant och likaså hjälper dem som kommer hit tillfälligt för att arbeta med bärplockning. Den här coachen skulle i så fall se till att arbetarna fick reda på hur allemansrätten fungerar, hur man ska bete sig i skogen, se till att de som inte bor i Sverige får ett antagbart boende och skälig lön för sitt arbete. Kanske arbetslösa svenska ungdomar också skulle må bra av att komma ut i skogen och få frisk luft och känna sig nyttiga!

1 kommentar:

  1. Visst är det konstigt att man får välja bort på bärplockning och skogsplantering om man är arbetslös. och det är ju sällan man ser en enda människa i bärskogen. Möjligen nån annan gammal gumma.

    SvaraRadera